Video sadržaj


Osnovna škola Braće Radića Domaljevac PDF Ispis E-mail

Prema zapisima franjevačkog Glasnika, župna osnovna škola u Domaljevcu osnovana je 1854. godine. Škola je podignuta na mjestu kupljene kuće, a nastavu je izvodio župnik. Prema izvješću istog izvora iz 1855. godine, školu je pohađalo 43 učenika.


1881. godine rad se prebacuje u novu školsku zgradu. Nastavu su i dalje izvodili svećenici franjevci, pored svog redovnog posla i bez novčane naknade. Prosječan broj učenika bio je oko 30, a izučavao se narodni jezik, povijest, zemljopis i vjeronauk.

Škola je pri crkvi djelovala sve do 1904. godine kada je sagrađena i otvorena „Narodna škola“ u Domaljevcu. Izgradnju ove škole financirale su austrijske vlasti. Školske 1904/05. upisano je 179 učenika. Pored toga u selu je ostao velik broj djece koja nisu upisana u školu, naročito ženske. U ovu školu upisivana su i djeca iz Bazika, te jedan dio djece iz Grebnica. Do 1947. godine školu je pohađalo prosječno oko 150 učenika.

Od osnutka pa do 1914.godine, u školi je održavan  poljoprivredni tečaj za odrasle a 1923. godine osnovana je pri školi narodna čitaonica.

Zbog ratnih prilika škola je prestala sa radom 1943.godine, te ponovo započela 1945. godine. U idućim godinama u školu je upisivan sve veći broj djece, stoga se donosi odluka o izgradnji nove školske zgrade, te ista biva dovršena 1954. godine.

Narodna osnovna škola u Domaljevcu je početkom školske 1954/55. godine proglašena za Narodnu šestogodišnju školu, a školske 1964/65. godine  počinje sa radom osmogodišnja škola.

Nova zgrada osnovne škole, moderna, sa deset učionica, laboratorijem, kuhinjom te fiskulturnom salom svečano je otvorena 17.12.1971. godine. Na svečanom otvaranju bilo je prisutno nekoliko tisuća ljudi.

Sve do početka Domovinskog rata škola je normalno radila i u prosjeku je svake godine upisivano oko 1000 novih učenika.

Dana 17.04.1992. godine počinje srpska agresija na ovo područje pa škola prestaje sa radom. Školske 1992/93. godine nastava nije održavana do 01.06.1993. godine, kad se ponovo počela odvijati unatoč teškim ratnim uvjetima. Po odluci HVO-a Osnovna škola Braća Ribar mijenja naziv i postaje Osnovna škola Braće Radića. U ovom ratnom razdoblju naročito je bila značajna pomoć Republike Hrvatske, iz koje su se knjige čamcima prevozile u Domaljevac.

Danas Osnovna škola Braće Radića iz Domaljevca u svome sastavu ima i područni odjel Grebnice. Nalazi se na prostoru Županije Posavske i jedina je škola na području Općine Domaljevac-Šamac. Posljednjih nekoliko godina u školu se upisuje prosječno oko 430 učenika.

Uvjeti rada su relativno dobri, nastavni proces se odvija u dvjema zgradama. U centralnoj školi se nalazi šest klasičnih učionica, dvije učionice opremljene za rad po devetogodišnjem obrazovnom sustavu, laboratorij i informatički kabinet. Za potrebe tjelesne i zdravstvene kulture tu je fiskulturna dvorana te vanjski sportski tereni.

Nova školska zgrada u Grebnicama svečano je otvorena 08.03.2004. godine. Izgradnju je financirala japanska vlada. Trenutno je u izgradnji i fiskulturna dvorana, čime će se steći uvjeti za normalno izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture u područnoj školi.

Ova je škola, kao i ostale u okruženju, uključena u reformske procese u zadnjih nekoliko godina. Školske 2005/06. započeo je rad po devetogodišnjem obrazovnom sustavu.

Nastava je skoro u potpunosti stručno zastupljena. Svi djelatnici su uključeni u kontinuirana  stručna usavršavanja, čime potvrđuju spremnost na cjeloživotno učenje i primjenu suvremenih načina rada.

Može se reći da nastavni proces, organizacija rada, materijalni uvjeti za rad i prolaznost učenika sasvim zadovoljavaju.